Het verdriet van de Rif. Deel 5.

Wanneer begint het proces tegen Nasr Zafzafi?

Niemand die het weet. Het proces wordt steeds weer uitgesteld, zonder dat daar duidelijke redenen voor worden gegeven. Maar die zijn niet moeilijk te bedenken. Zoals wel vaker het geval is in Marokko, hebben de autoriteiten zich in een lastig parket gewurmd. Ten eerste, wat moet precies de aanklacht tegen Zafzafi zijn? Iedere aanklacht zal betwist worden en in de Rif tot protest leiden. Ten tweede, dit proces is uiteraard een politiek proces – dus is ook iedere veroordeling een politieke veroordeling, die hoe dan ook tot protest zal leiden, niet alleen in de Rif. Wordt Zafzafi vrijgesproken, of komt hij er met een heel milde straf vanaf, dan betekent dat de autoriteiten gezichtsverlies lijden. Anderzijds, koning Mohamed VI dringt erop aan de Riffijnen serieus te nemen in hun protesten en goed te luisteren naar hun eisen. Dus in die zin kan de Riffijnse protestleider niet al te hard worden aangepakt, want dat is tegen de consignes van de koning. Kortom, in deze situatie kunnen de autoriteiten het niet goed doen. Omdat het zo duidelijk een politiek proces is, wachten de rechters instructies af. Die komen niet of zijn de ene keer zus en de andere keer zo. Zoals het zo vaak gaat, is het wachten op de doorslaggevende instructie, van wie eigenlijk? Van de koning zelf?

Daarentegen geldt ook hier: niets doen is ook een keuze.

Maar al te dikwijls tonen Marokkaanse autoriteiten zich gevoelig voor druk van buitenaf. Het kan dus helpen als duidelijk is dat Zafzafi niet vergeten is en niet vergeten zal worden, ook niet in het buitenland.

 

1 Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *